tisdag 27 juli 2010

Emmern växer...


Emmern ser ut att klara den tuffa sommaren. För några veckor sedan gick den i ax och växer till sig dag för dag. Emmern har en slående ljusgrön-blåaktig färg. Den skiljer sig på så sätt markant från andra gröna spannmålstoner. Emmern är känd för att ha en lång växtperiod så nu är det bara att hoppas att den hinner bli färdig. Den såddes ju på grund av svåra omständigheter lite väl sent. Det är bara att vänta och se.

Medan vi väntar – här kommer ett recept på emmer-risotto:

Ingredienser för 4 personer

2 dl emmer sädesris
3-5 dl grönsaksbuljong
½ dl vitt vin (ev lite mer)
1 finhackad scharlottenlök
vitlök
smör
balsamvinäger
salt
peppar

Börja med att lägga riset i blöt en stund. Förbered buljongen. Sila riset. Bryn det i smör. Tillsätt en del av vinet och buljongen. Låt småkoka. Späd med mer vätska efter hand - vid behov. När riset börjar kännas mjukt, låt det stå och dra en stund. Bryn scharlottenlöken. Rör ner den i riset. Tillsätt lite vin, lite vitlök och smaka till sist av med lite balsamvinäger, salt och peppar. Runda eventuellt av med en extra klick smör. Servera till grillat, kött eller fisk.

Inga kommentarer: